Pierniczkowe przedświąteczne szaleństwo

pierniczki świąteczne

Chciałabym, zachęcić wszystkich: młodszych i starszych uczniów, rodziców, nauczycieli w tym przedświątecznym czasie do wspólnego pieczenia pierników. Zaproście do zabawy domowników. Niech aromat przyprawy korzennej, goździków i cynamonu unoszący się w domach wprowadzi nas powoli w nastrój zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.  Proszę pochwalcie się swoimi wypiekami, czekam na zdjęcia pierniczkowych cudeniek. Piszcie na adres: dorotamaciejewska@sp3.skoczow.pl, koniecznie dołączcie fotografie Waszych pierników. Najładniejsze umieścimy na stronie szkoły, a najsmaczniejsze sami zjecie podczas wspólnego świętowania.

Ja już rozpoczęłam wypiekanie ulubionych ciasteczek. Pierniczki to ciasteczka wymagające czasu, tuż po upieczeniu stają się twarde, więc trzeba je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kolejne tygodnie. Jeżeli nie zmiękną, 12 godzin przed podaniem na stół włóżcie do pojemnika cząstkę jabłka lub jego skórkę – sprawdziłam, działa.

Poniżej przepis na aromatyczne pierniczki pochodzący prawdopodobnie
z początku ubiegłego stulecia, zaczerpnięty z prywatnego archiwum jednego z naszych nauczycieli.

pedagog szkolny Dorota Maciejewska

Pierniczki do wykrawania

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru kryształu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki margaryny, 2 łyżki miodu – roztopić razem
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 utłuczonych goździków
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • Mąkę i przyprawy wymieszać, zrobić dołek, wbić jajka, wsypać cukier i roztrzepać widelcem, dodać miód i margarynę.
  • Zarobić ciasto (na początku będzie trochę suche, ale to się da wyrobić). Po wyrobieniu odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką, żeby nie obsuszyło się.
  • Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm, wykrawać ciasteczka ulubionymi foremkami.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem (nie będą matowe).
  • Włożyć pierniki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, po chwili obniżyć temperaturę do 180 (wtedy nie rozleją się, będą kształtne).

Udanego pieczenia i smacznego!

pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne