Chciałabym, zachęcić wszystkich: młodszych i starszych uczniów, rodziców, nauczycieli w tym przedświątecznym czasie do wspólnego pieczenia pierników. Zaproście do zabawy domowników. Niech aromat przyprawy korzennej, goździków i cynamonu unoszący się w domach wprowadzi nas powoli w nastrój zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Proszę pochwalcie się swoimi wypiekami, czekam na zdjęcia pierniczkowych cudeniek. Piszcie na adres: dorotamaciejewska@sp3.skoczow.pl, koniecznie dołączcie fotografie Waszych pierników. Najładniejsze umieścimy na stronie szkoły, a najsmaczniejsze sami zjecie podczas wspólnego świętowania.
Ja już rozpoczęłam wypiekanie ulubionych ciasteczek. Pierniczki to ciasteczka wymagające czasu, tuż po upieczeniu stają się twarde, więc trzeba je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kolejne tygodnie. Jeżeli nie zmiękną, 12 godzin przed podaniem na stół włóżcie do pojemnika cząstkę jabłka lub jego skórkę – sprawdziłam, działa.
Poniżej przepis na aromatyczne pierniczki pochodzący prawdopodobnie
z początku ubiegłego stulecia, zaczerpnięty z prywatnego archiwum jednego z naszych nauczycieli.
pedagog szkolny Dorota Maciejewska
Pierniczki do wykrawania
Składniki:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru kryształu
- 2 jaja
- 2 łyżki margaryny, 2 łyżki miodu – roztopić razem
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 utłuczonych goździków
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Mąkę i przyprawy wymieszać, zrobić dołek, wbić jajka, wsypać cukier i roztrzepać widelcem, dodać miód i margarynę.
- Zarobić ciasto (na początku będzie trochę suche, ale to się da wyrobić). Po wyrobieniu odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką, żeby nie obsuszyło się.
- Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm, wykrawać ciasteczka ulubionymi foremkami.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem (nie będą matowe).
- Włożyć pierniki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, po chwili obniżyć temperaturę do 180 (wtedy nie rozleją się, będą kształtne).
Udanego pieczenia i smacznego!