Co można robić pierwszego dnia jesieni? Jak powitać porę roku, która kojarzy się z bogactwem barw liści, zbiorami owoców i warzyw oraz opadami deszczu, ponurą szarością i obumieraniem przyrody? Nasza szkolna społeczność zrobiła wszystko, by dostrzec to, co w jesieni najlepsze i cieszyć się dniem spędzonym inaczej niż zwykle.
Młodsi uczniowie zajęli się jednym z najpopularniejszych warzyw i uczestniczyli w Dniu Ziemniaka. Poznali jego historię, możliwości wykorzystania w kuchni oraz podczas zabawy. Starsi wyruszyli w poszukiwaniu jesieni na rozmaite trasy edukacyjne oraz szlaki turystyczne. Spacery po Skoczowie i okolicy, poznawanie historii i kultury naszej małej ojczyzny, zdobywanie górskich szczytów…
Każda klasa na swój sposób mogła się przekonać, że jesień to fascynująca pora roku, kolorowa, pełna życia, smaków i zapachów. Muchomory, jeżyny, martwa żmija, błotna ścieżka, mokra trawa… – wszystko budziło zainteresowanie i dostarczyło sporej dawki radości. Tym bardziej, że w tym wielobarwnym świecie pogłębiały się przyjaźnie i nawiązywały nowe znajomości tak potrzebne po długim okresie izolacji…
23 września 2021 roku zapisujemy więc w szkolnym kalendarzu kolorem pomarańczowym – ciepłym, wesołym i pełnym energii.
Agnieszka Krysta